Supporting Actors? The Pampean Agricultural Workers at the Beginning of the Agro-Export Period: Origins, Tasks, Organization and Conflicts

Main Article Content

Pablo Volkind

Abstract

This article explores the origins of the agricultural proletariat in Buenos Aires during the last decades of the 19th century. In this period there is evidence of a remarkable agricultural expansion that required the assistance of thousands of salaried workers who worked between November and May to harvest wheat and corn. The attention is concentrated on those who developed their tasks within the farms: where did they come from? What were their jobs? In what conditions did they work? and what were the first conflicts? These are the questions that structure this writing and allow us to identify the centrality of this fraction of the working class during the beginning of the agro-export stage.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Volkind, P. (2019). Supporting Actors? The Pampean Agricultural Workers at the Beginning of the Agro-Export Period: Origins, Tasks, Organization and Conflicts. Archivos De Historia Del Movimiento Obrero Y La Izquierda, (14), 75-96. https://doi.org/10.46688/ahmoi.n14.67
Section
Special Theme: Workers in the Nineteenth Century

References

Adelman, Jeremy (1989), “Una cosecha esquiva. Los socialistas y el campo antes de la primera guerra mundial”, en Anuario del IEHS, nº 4.

Alsina, Juan (1903), Población, tierras y producción, Buenos Aires.

Alsina, Juan (1905), El obrero de la República Argentina, Buenos Aires.

Ansaldi, Waldo (comp.) (1993), Conflictos obreros rurales pampeanos (1900- 1937), Buenos Aires: CEAL.

Ascolani, Adrián (1993), “Labores agrarias y sindicalismo en las villas y ciudades del interior santafesino (1900-1928)” en Adrián Ascolani (comp.), Historia del sur santafesino, Rosario: Platino.

Ascolani, Adrián (1998), “Hacia la formación de un mercado de trabajo rural «nacional». Las migraciones laborales en la región cerealera (1890-1930)”, en Res Gesta, nº 36.

Ascolani, Adrián (2009), El sindicalismo rural en la Argentina, Buenos Aires: Edunqui.

Azcuy Ameghino, Eduardo (2011), Una historia casi agraria. Hipótesis y problemas para una agenda de investigación sobre los orígenes y desarrollo del capitalismo en Argentina, Buenos Aires: PIEA.

Beccaria, Luis (2006), “El mercado de trabajo argentino en el largo plazo: los años de la economía agro exportadora”, Serie Estudios y Perspectivas, nº 33.

Bialet Massé, Juan (1985), Informe sobre el estado de la clase obrera, Buenos Aires: Hyspamérica.

Blanc Bloquel, Adriana, Marta Bonaudo, Elida Sonzogni y Carlos Yensina (1987), “Conformación del mercado de trabajo en la provincia de Santa Fe (1870-1900). Algunas aproximaciones”, Anuario. Escuela de Historia UNR, pp. 271-316.

Buratovich, Tadeo (s/f), “La Juntada de maíz”, Trabajos, publicaciones y notas de asesoramiento. Asociación de Museo de la Provincia de Santa Fe, http://museosdesantafe.com.ar/descargas/35_texto8.pdf

Cilley Vernet, José (1896), Los cereales y oleaginosas trillados en la provincia de Buenos Aires en la cosecha de 1895-1896, La Plata.

Cortés Conde, Roberto (1979), El progreso argentino, 1880-1914, Buenos Aires: Sudamericana.

Diaz Alejandro, Carlos (1975), Ensayos sobre la historia económica argentina, Buenos Aires: Amorrortu.

Gallo, Ezequiel (1984), La pampa gringa, Buenos Aires: Sudamericana.

García Costa, Victor (1990), Adrián Patroni y “Los trabajadores en la Argentina”, Buenos Aires: CEAL.

Girbal de Blacha, Noemí (1982), Historia de la agricultura argentina a fines del siglo XIX (1890-1900), Buenos Aires: Fundación para la educación, la ciencia y la cultura.

Lahitte, Emilio (1905), “Puertos, transportes y jornales”, en Boletín del Ministerio de Agricultura, Buenos Aires.

Lahitte, Emilio (1908), Informes y estudios de la División de Estadística y Economía Rural, Buenos Aires.

Lallemant, German Avé (1974), La clase obrera y el nacimiento del marxismo en la Argentina, Buenos Aires: Anteo.

Martinez Dougnac, Gabriela (2010), “Viejas leyes aggiornadas y nueva legislación: reflexiones en torno al carácter y papel de algunos instrumentos de legislación agraria durante el primer peronismo”, en Documentos del CIEA, nº 5.

Marx, Karl (1995), El capital. México: Fondo de Cultura Económica.

Miatello, Hugo (1904), Investigación agrícola en la provincia de Santa Fe, Buenos Aires: Compañía Sudamericana de Billetes.

Miatello, Hugo (1915), El hogar agrícola, Buenos Aires.

Míguez, Eduardo (1993), “La frontera de Buenos Aires en el siglo XIX: población y mercado de trabajo”, en Raúl Mandrini y Andrea Reguera, Huellas en la tierra, Tandil: IEHS.

Nario, Hugo (1980), “Los crotos”, Todo es Historia, nº 158.

Palacio, Juan Manuel (2004), La paz del trigo, Buenos Aires: Edhasa.

Panettieri, José (1988), El paro forzoso en la Argentina agroexportadora, Buenos Aires: CEAL.

Pianetto, Ofelia (1984), “Mercado de trabajo y acción sindical en la argentina, 1890-1922”, Desarrollo Económico, nº 94.

Poy, Lucas (2015), Los orígenes de la clase obrera argentina. Huelgas, sociedades de resistencia y militancia política en Buenos Aires, 1888-1896, Buenos Aires: Imago Mundi.

Raña, Eduardo (1904), Investigación agrícola en la provincia de Entre Ríos, Buenos Aires: Imprenta de M. Biedma e Hijo.

Sábato, Hilda (1989), Capitalismo y ganadería en Buenos Aires, Buenos Aires. Sudamericana.

Sábato, Hilda y Romero, Luis Alberto (1992), Los trabajadores de Buenos Aires. La experiencia del mercado: 1850-1880, Buenos Aires: Sudamericana.

Sansoni, Mariela (1990), “Mercado de trabajo agrícola y el paro estacional en el agro pampeano (1890-1920)” en Mercado de Trabajo y paro forzoso. Desde los comienzos de la Argentina moderna hasta la crisis de los años 30, UNLP.

Sartelli, Eduardo (1993), “Sindicatos obreros-rurales en la región pampeana, 1900-1922”, en Ansaldi, Waldo (comp.), Conflictos obreros rurales pampeanos (1900-1937). Buenos Aires: CEAL.

Sartelli, Eduardo (1997), “Ríos de oro y gigantes de acero: tecnología y clases sociales en la región pampeana (1870-1940)” en Razón y Revolución, nº 3.

Sartelli, Eduardo (2000), “Procesos de trabajo y desarrollo capitalista en la agricultura. La región pampeana, 1870-1940” en Razón y Revolución, nº 6.

Sartelli, Eduardo (2005), “Hombres y mujeres “cuyos nombres ignorase”. El trabajo rural y el mito de la Pampa pródiga, 1880-1930” en Razón y Revolución, nº 14.

Scout, James (2000), Los dominados y el arte de la resistencia. México: ERA.

Seguí, Francisco (1898), Investigación Parlamentaria sobre agricultura, ganadería, industrias derivadas y colonización. Provincia de Buenos Aires, Buenos Aires: Taller Tipográfico de la Penitenciaría Nacional.

Vazquez Presedo, Vicente (1971), Estadísticas Históricas Argentina, 1875-1914, Buenos Aires: Ediciones Macchi.

Villulla, Juan Manuel (2015), Las cosechas son ajenas. Historia de los trabajadores rurales detrás del agronegocio, Buenos Aires: Cienflores.

Volkind, Pablo (2015), “Un incierto y sinuoso camino: la formación del mercado de fuerza de trabajo en la agricultura bonaerense entre fines del siglo XIX y el inicio de la Primera Guerra Mundial”, Revista Interdisciplinaria de Estudios Agrarios, nº 43.